Op 14 oktober 2019 kwam een auditor namens de KIWA onze praktijk toetsen of we voldeden aan de normen die gelden binnen de Harmonisatie van de Kwaliteit in de Zorg. We zijn er trots op dat we dit – door inspanning van alle therapeuten binnen de praktijk – reeds sinds 2011 zijn en ook nu zijn er geen afwijkingen van de norm geconstateerd. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat dit nu betekent voor de praktijk en voor u als patiënt.
Wat zijn de normen voor een HKZ certificaat?
In de zorg en welzijn wordt veel gebruik gemaakt van HKZ normen. Deze zijn afgeleid van ISO 9001, maar zijn specifiek voor de zorg en meer to the point dan ISO. HKZ stelt kwaliteits- en veiligheidsnormen op voor ruim 30 branches in de zorg en welzijn. Bijvoorbeeld voor apotheken, verpleeghuizen, verzorgingshuizen & thuiszorgorganisaties, kinderopvang, de mondzorg en de GGZ. Aan elke norm is een certificering ofwel keurmerk verbonden. Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector, dat is waar HKZ voor staat.
HKZ certificering
Een organisatie met een HKZ certificaat heeft intern de zaken goed op orde. Men stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan verbetering van de zorg- en dienstverlening. Cliënten worden helder en tijdig geïnformeerd. Hun wensen en behoeften zijn goed in beeld. Medewerkers zijn goed opgeleid en gemotiveerd voor hun werk, waardoor fouten sneller ontdekt worden of nog beter, worden voorkomen.
Een HKZ keurmerk als inkoopvoorwaarde
Veel zorgverzekeraars hebben een HKZ certificaat als inkoopvoorwaarde opgenomen. Inspectie-organen laten certificatie vaak meewegen in hun risico beoordeling van een organisatie.