Het heupgewricht zorgt voor een flexibele verbinding tussen je romp en je bovenbeen. Het gewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom is een halfronde holte in het bekkenbot, de bolronde kop zit boven aan het dijbeen. De kop en de kom passen precies in elkaar. Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, dat betekent dat het alle kanten op kan scharnieren. Hierdoor is je been flexibel ten opzichte van je romp. Een laagje glad kraakbeen op kop en kom zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt.
Als dit kraakbeen wordt aangetast kan het gewricht niet meer goed bewegen. Problemen ontstaan meestal door slijtage (arthrose). De oorzaak van slijtage is meestal de natuurlijke veroudering, soms speelt ook een aandoening zoals reuma een rol. Zie voor verder informatie over arthrose ook “arthrose van de knie”.
Een versleten heup veroorzaakt een knagende pijn in de lies, in de bilstreek of in het bovenbeen. De heup voelt stijf aan, vooral bij het opstaan uit bed of stoel, bij het instappen in een auto en bij traplopen.
Leefregels helpen om er zo min mogelijk last van te hebben:
Het is van belang om er voor te zorgen dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast de gewrichten meer en geeft ook meer kans op problemen bij een eventuele operatie,
Verder zijn er goede en betrouwbare pijnstillers. Veel pijnstillers hebben echter het nadeel dat zij bij sommige mensen maagklachten kunnen geven,
Het is eventueel mogelijk om een wandelstok te gebruiken als het lopen pijnlijk wordt. Als de linker heup pijnlijk is, houd de wandelstok dan in de rechterhand, en andersom.
Fysiotherapie kan weliswaar de slijtage niet ongedaan maken, maar kan wel je conditie op peil houden. Met rekoefeningen houd je de heup zo soepel mogelijk. In eerste instantie helpen pijnstillers en fysiotherapie nog goed, maar als de slijtage verder gaat, nemen de klachten toe. Wanneer de pijn onacceptabel wordt, is een kunstheup de enige oplossing.
Manuele therapie positief in de media!
Promotie H. Hoeksma ‘artikel manuele therapie bij heupslijtage’ Zie ook de volgende link: http://www.nvmt.nl/publicaties.asp#hoeksma
Hr. H. Hugo Hoeksma is onlangs gepromoveerd op een onderzoek bij patiënten met heupklachten, veelal arthrose: het onderzoek wijst uit dat manuele therapie het beste resultaat geeft en een groot aantal kranten heeft dit positieve nieuws verspreid. De heer Hoeksma was spreker bij het NVMT-congres (Nederlandse Vereniging Manuele Therapie) op 12 en 13 maart 2004 , waar hij zijn onderzoek heeft gepresenteerd.
Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie kan helpen bij heupklachten?
Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken
© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers